Ulvar i fårakläder

Efter valet har den politiska högerns vapendragare analyserat Socialdemokraternas valförlust och medelst en rad "goda råd" vill de nu "hjälpa oss att komma på rätt köl igen". Jag säger tack, men nej tack till deras "hjälp".

Johan Westerholm skriver:
Jag blir inledningsvis lite full i skratt när jag läser alla borgerliga opinionsbildares synpunkter på Socialdemokratins sökande av svaret på vad och varför valnederlaget kunde inträffa. Det reses krav och ges råd. Ska vi säga tack? Skulle inte tro det. Ingen av dessa har socialdemokratins goda för ögonen. De skulle helst vilja se socialdemokratins död, inget annat. Tro mig.
Johan Ulvenlöv skriver:
En hälsning till mörkblåe Claes Arvidsson att SvDs ledarblogg med tillhörande punschhöger, era synpunkter på vår valförlust hamnar i facket X-files.
Andra som betackar sig för högerns "hjälp" är Anna Vikström och Martin Moberg.

Därför vill jag rekommendera några stycken inlägg (skrivna av människor som inte är högerns vapendragare), fyra böcker och en blogg som ger betydligt bättre vägledning än vad högerns ekokammare gör:

Bloggen

Bloggen heter NetRoots valanalyser. Det är en blogg som publicerar valanalyser gjorda av nätrötter inom det progressiva nätverket NetRoots.

Inlägg

Maryam Yazdanfar: S måste slakta sina heliga kor
Björn Elmbrandt: Skyll inte på Mona!
Marika Lindgren Åsbrink: (S) upplevs inte som relevanta (läs även hennes inlägg Valanalyser av det klokare slaget)
Kajsa Borgnäs: (S) säger en sak men står för en annan
Katrine Kielos: Vi måste vinna val på att vara socialdemokrater
Becky Bergdahl: Vi måste göra oss av med statustänket

Böcker

Snart går vi utan er
Den grå vågen
Från smedja till sambandscentral
10-talsprogrammet

När NetRoots sätter den politiska agendan

15 september 2010 skriver en tjej vid namn Emelie ett inlägg på sin blogg Klamydiabrevet. Inlägget heter Sveket och handlar om hennes mamma som är svårt sjuk, men på grund av regeringen Reinfeldts sjuka sjukförsäkring, ska tvingas ut i arbete.

På bloggkartan ovan ser man i mitten de stora, politiska bloggarna i Sverige. Där finns inte Klamydiabrevet med. Innan inlägget Sveket, hade Emelies blogg i genomsnitt 1-20 läsare per dag.

Inlägget lyfts dock av nätrötter inom det progressiva nätverket NetRoots och på bara några timmar sprids inlägget som en löpeld på twitter, facebook och i bloggosfären. Emelies inlägg resulterar i en bloggbävning. På kvällen rapporterar även gammelmedia om Emelies mamma. På bara ett dygn hade hundratusentals läst hennes inlägg.

I anslutning till inlägget sprids även ett YouTubeklipp:




Två dagar senare har Emelies blogginlägg blivit en världsnyhet och Studio Ett sänder inslaget
Bloggbävningen som kan påverka valet?

I SVT:s slutdebatt tar de Rödgröna upp fallet med Emelies mamma (se statsminister Fredrik Reinfeldts tystnad i det här klippet).

Igår skrev EU-parlamentariken, Åsa Westlund, en artikel i Aktuellt i Politiken med rubriken Nätrötterna räddade oss. Jag delar hennes uppfattning att det var nätrötter inom NetRoots (som i skrivandets stund består av cirka 700 bloggare) som gjorde att Socialdemokraterna kom över 30 procent och inte förlorade med ännu större siffror.

I valets slutskede lyckades vi nätrötter sätta den politiska agendan i och med sjukförsäkringen. Tyvärr för sent. Det är NetRoots versus högerns ekokammare. David mot Goliat. Vi ger dock inte upp kampen. Sverige behöver nyanserad media och där håller jag det för troligt att nätverksbaserad media kan göra skillnad.

Fler som skriver på samma tema: Martin Moberg, Peter Johansson, Peter Högberg, Johan Ulvenlöv, Kulturbloggen

Hamburg

Jag har tagit valförlusten hårdare än vad jag trodde att jag skulle göra. Fortfarande går jag omkring och deppar. Min underbara fru har därför bjudit mig på en långweekend till Hamburg, staden där min mamma föddes och som jag har besökt ett otal gånger under min livstid.

Nu får jag dock äran att visa denna stad för Åsa. Mat och dryck står i fokus denna helg. Jag tror vi börjar med ett besök på restaurangen Daniel Wischer på Spitaler Straße och därefter går vi till bokhandeln Thalia som ligger på samma gata. Under helgen ska vi även hinna med Gänsemarkt, Fischmarkt, Hanseviertel, Alsterhaus och barer i Altona och St. Pauli.

Till frukost äter vi nybakade Brötchen från Dat Backhus med Krabbensalat som vi köpt på Toom.

Om vi hinner, åker vi till mysiga Bergedorf och äter på Blockhaus.

Min bror och jag har en stamkrog som heter Zur Schiefen Brücke. Den ligger tyvärr lite avigt till, så jag misstänker starkt att vi inte hinner med just det stoppet. Denna Kneipe serverar annars den godaste stekta potatisen i hela Hamburg.

Ja, sedan ska vi hinna umgås med släktingar också... *pui*. Hoppas att den här veckan går fort.

Katrine Kielos: "Vi måste vinna val på att vara socialdemokrater"

Idag rekommenderar jag Katrine Kieolos artikel Vi måste vinna val på att vara socialdemokrater.

Jag vill se ännu mer facklig-politisk samverkan

Bilden är hämtad från IF Metall


Genom facklig-politisk samverkan kan fackföreningarna såväl stötta som påverka Socialdemokraterna. Detta för att besluten som tas i riksdagen ska bli så bra som möjligt för LO-medlemmarna - i samhället och i arbetslivet. Den facklig-politiska samverkan mellan fackföreningar inom LO och Socialdemokraterna bygger på gemensamma värderingar om vilket samhälle vi vill ha och vägen dit.

Motsvarande samverkan sker på den högra sidan, där arbetsgivarna, via organisationer som till exempel Svenskt Näringsliv, påverkar de borgerliga partierna.

Gång efter annan höjs röster, främst från högerhåll, att fackföreningsrörelsen ska stå utanför partipolitiken. Nu senast i en debattartikel i DN. Tänk därför bort bildens röda pilar. Om facket, å ena sidan, inte samverkar med Socialdemokraterna kan facket inte påverka den förda politiken. Arbetsgivarna, å andra sidan, kommer att fortsätta sina relationer med de borgerliga partierna och på så sätt påverka de politiska besluten. Det blir en maktförskjutning till löntagarnas nackdel.

Exempel på högerns agerande fick vi se redan under den förra mandatperioden då Arbetsmiljöverket fick minskade resurser, Arbetslivsinstitutet lades ned och kraven på arbetsgivarna sänktes. För några dagar sedan presenterade Tobias Billström en ny handlingsplan för arbetsmiljö. Handlingsplanen saknar de avgörande förbättringar som krävs för att alla ska få en trygg och säker arbetsmiljö. Om Billströms rapport sade LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist följande:

Förhållandena på våra arbetsplatser gör att människor slås ut från arbetslivet.
Det blundar de borgerliga partierna för.

Nu har borgarna fått förnyat förtroende och vad som händer den kommande mandatperioden kan jag bara spekulera i. Vad tänker regeringen Reinfeldt göra med till exempel LAS, med tanke på LAS-hatarna inom regeringen ( se här och här för exempel)?

Därför är jag av den åsikten att den facklig-politiska samverkan bör stärkas. Jag vill med andra ord se ännu mer facklig-politisk samverkan de kommande åren.

Fler som skriver på samma tema är: Peter Högberg, Alliansfritt Sverige, Johan Westerholm, Björn Andersson, Martin Moberg och Annika Högberg

HBT-sossens valanalys

Highway to hell

Jag deppar. Jag befinner mig fortfarande i något slags chocktillstånd. Det känns som ett annat Sverige. Åtta år med Reinfeldt och SD i riksdagen?!

Jag loggar ur och kryper under duntäcket igen.

Huvuden ska rulla...

... men det blir inte Mona Sahlins huvud. Det blir inte heller Carin Jämtins huvud som rullar.

Det skrevs historia igår. Historia som jag, i egenskap av arkeolog och historiker, inte ville uppleva (och som jag absolut inte ville att Sverige skulle uppleva). Ett främlingsfientligt parti har kommit in i riksdagen. Moderaterna skriver också historia genom att bli återvalda och så mitt parti - Socialdemokraterna - som gör ett historiskt dåligt val.

Ja, det var tungt igår och det kändes jligt tungt i morse. Jag har inte gråtit ännu, men om jag gråter är det ilskans tårar som kommer att rinna nerför mina kinder. Vi har nästan sex procent som har röstat på Sverigedemokraterna. Jag vill spy. Mitt parti... ja, vad fan ska jag säga. Jo, följande:

Mona Sahlin måste tillsätta en haverikommission (och jag bör ingå i den).

Nu lägger jag mig i soffan, med duntäcket över mig, chipsen och colan finns inom räckhåll och jag har hyrt filmen Kick-Ass.

P.S. Åtta år med Reinfeldt och fyra år med Sverigedemokraterna - jag vill just nu emigrera!

Sverige behöver en rödgrön regering!

Ovanstående klipp är från Moderaternas valstuga i Farsta. Några "nya" moderater finns inte. Det är bara retoriken som är ny.

Jag har röstat på Socialdemokraterna. Här hittar du 14 skäl att rösta rödgrönt.

Sverige behöver en rödgrön regering!

Vidriga kommentarer

Samtidigt som bloggen Klamydiabrevet och inlägget Sveket blir världsnyhet, ser jag att högern är desperata. Kommentatorsfältet i inlägget Sveket fylls med vidrigheter och lögner och det är ingen slump. Nätaktivism när den är som avskyvärdast.

Regeringen Reinfeldts akilleshäl är sjukförsäkringen och enligt vissa kan det vara X-faktorn som avgör valet. Därför anser nu högern att alla medel är tillåtna, till och med att attackera en "vanlig, dödlig människa".

Emelie har bemött anklagelserna i flera inlägg varav ett inlägg har rubriken Slutet. Jag förstår henne. Hon har varit modig och skrivit ett mycket personligt och privat inlägg som högersympatisörer har gjort allt för att misskreditera. Hon har ett flertal gånger svarat på de anklagelser och attacker som fullkomligt bombarderat hennes blogg. Nu har Slutet kommit.

Fy fan vad vidrigt av högern att inte stå för sin politik, nej förresten - det finns en minister som varit ärlig vad beträffar regeringen Reinfeldts sjukförsäkringsreform och det är socialförsäkringsminister som till SvD (20070815) sade:

De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.
Priset för dessa skattesänkningar får bland annat Emelies mamma betala.

Gåshud


I mitt morgoninlägg berättade jag att jag skulle slutspurta tillsammans med partiledare Mona Sahlin och den här dagen har varit helt fantastisk.

När jag kom till Centralstationen vid halvtolv möttes jag av partikamrater och glada resenärer som önskade oss lycka till. En av mina absoluta favoriter, LO:s andra vice ordförande Ulla Lindquist, var där och jag fick en rejäl kram av henne. Sedan kom Sahlin och det gick ett sus genom hela stationen. Hon är Mona med hela svenska folket, men jag kan inte förmå mig att kalla Sveriges nästa statsminister vid förnamn. Genomgående har jag kallat henne Sahlin eller Mona Sahlin här på bloggen och det gör jag av respekt.

På tåget till Göteborg så möttes vi av leenden och uppmuntrande tillrop. Det var en häftig känsla. När jag klev av tåget i Göteborg möttes vi av en välkomstkommitté som hette duga. De rödgröna ngdomsförbunden skanderade: Sverige behöver en rödgrön regering! Jag överdriver inte nu, men jag fick gåshud.

Sedan kom vi till Götaplatsen. Den rödgröna dagen i Stockholm var ingenting i jämförelse med vad Göteborg hade åstadkommit. Det var ett folkhav som mötte oss. Attentat, Steget, Marit Bergman och så proggikonerna Nationalteatern stod för underhållningen. Dock var det politikerna som fick de flesta applåderna under dagen. Det var Annelie Hulthén, Jan Eliasson, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Mona Sahlin, som alla höll fantastiska tal.

Nu sitter jag på tåget hem till Stockholm. Det känns som att vi har vind i seglen. Moderaterna har tagit ut segern i förskott och om jag måste använda mig av idrottsmetaforer - vilket jla lag tar ut segern innan slutsignalen? Det är fortfarande 24 timmar kvar innan slutsignalen ljuder. Vi socialdemokrater tillsammans med V och MP kommer att köra ända in i kaklet.

HBT-sossen slutspurtar tillsammans med Mona Sahlin

Programmet för de Rödgrönas slutspurt ser ut som följer:

Program Stockholm

10.00 Torgmöte, Skärholmen Centrum, Skärholmstorget
11.00 Kungsträdgården, Miljöpartiets valfinal
Tal av Peter Eriksson, Maria Wetterstrand, Mona Sahlin och Lars Ohly
12.10 Avgång tåg från Stockholms Central till Göteborg för Mona Sahlin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand

Program Göteborg
15.17 Ankomst Göteborgs Central
16.30 Medverkan i valfinal på Götaplatsen
17.20 ca Pressträff, Målarnas hus, Bengt Lidnersgata 5

HBT-sossen kommer att ansluta sig till de Rödgrönas slutspurt 12:10, men åker sedan hem på kvällen för att haka på sina partikamrater i Farsta som under kvällen och natten förvandlar valstugan till grillstuga och bjuder hemvändande Farstabor på korv.

Mona Sahlins program för morgondagen ser ut som följer:

08.30 Intervju med TV4 Nyhetsmorgon på länk från Göteborg

09.30 ”Gå-och-rösta-frukost” i Bergsjön med Anneli Hultén Plats: Bergsjön, Galaxgatan 7

14.00 Medverkar i SVT Valprogram ”Sverige röstar”

15.00 ”Gå och rösta!”-aktivitet i Kista Plats: Kista Galleria, Danmarksgatan 34 ca

16.00 Mona Sahlin röstar på Skuruskolan i Nacka Plats: Skuru skolväg 2, Nacka

19.00 Valvaka på Tekniska museet Plats: Museivägen 2, Stockholm

I morgon kommer jag och Åsa att stå utanför Kvickentorpskolan och dela ut valsedlar 08-10, därefter kampanjar vi hela dagen och ansluter oss på kvällen till valvakan på Tekniska museet.

En sjuk sjukförsäkring



Lästips:
Bloggen Klamydiabrevet och inlägget Sveket
Bloggen Storstad och inlägget Detta har regeringen gjort med sjukförsäkringen
Bloggen In Your Face och inlägget Vi är de enskilda fallen

KD åker ut och FI kommer in

Ja, i de bästa av världar, skulle rubriken till detta inlägg kanske vara en av många rubriker i gammelmedia dagen efter valdagen. Dock förhåller det sig inte så. Just nu uppmanar borgerlig media väljarna att taktikrösta på C eller KD. Ingen anklagar Expressen & Co. för att ägna sig åt skrämselpropaganda, men när Marta Axner skrev inlägget En röst på Schyman är - tyvärr - en röst på Reinfeldt så utbröt det en debatt mellan Axner och en anhängare till FI, vilket Axner skriver om i inlägget Mer om det bästa feministiska alternativet (de rödgröna, alltså).

Jag har några stycken vänner och bekanta som tänker lägga sina röster på FI. En röst på FI är, i år, inte bara en bortkastad röst, utan även en röst på regeringen Reinfeldt. Om den backlash vi har sett för jämställdheten under den gångna mandatperioden har jag skrivit om många gånger tidigare (se nedan). Tänk vad ytterligare fyra år med en högerregeringen skulle innebära?

Idag skriver Kristina Persdotter, ordförande för Unga S-kvinnor Rebella, en mycket bra debattartikel i Expressen om just detta. Artikeln börjar så här:
Gudrun, jag älskar dig. Du är en av mina politiska idoler. Men jag är livrädd att Feministiskt initiativ ger makten åt den borgerliga alliansen.
Läs gärna Persdotters artikel i sin helhet.

Jag önskar, av hela mitt hjärta, att KD åker ut och FI kommer in, men det kommer inte att hända, åtminstone inte i år. Därför vill jag faktiskt uppmana anhängare till FI att taktikrösta i år. Rösta på något av partierna i det rödgröna samarbetet, men ge inte upp hoppet om FI.

Tidigare inlägg om jämställdhet (ett axplock): Backlash, Jobb, jämlikhet och jämställdhet, Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt (Del IV), Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt (Del III), Gör jämställdhet till en valfråga!, Ingår vårdnadsbidrag i Moderaternas arbetslinje?, 51 år kvar till jämställt uttag av föräldraförsäkringen, Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt (del II), Anna Dahlberg: Alliansens akilleshäl, Kvinnotjusaren Fredrik Reinfeldt, Därför vinner de Rödgröna valet, Låt oss tala om vårdnadsbidraget, Göran Hägglund har utsett sig själv till hela svenska folkets talesman, "Jämställdhet handlar om halva folkets frihet och hela folkets anständighet", Moderaternas falska marknadsföring, Dagens citat, Det handlar om halva folkets frihet och hela folkets anständighet, Vart vi Socialdemokrater vill nå, vilka våra drömmar är, vilket Sverige vi vill bygga, Därför är vi kvinnor Vänster
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin (bilden av Gudrun Schyman är också något beskuren)

United States of Sweden = låglöneland

Maud Olofsson gillar USA och tilll SvD har Olofsson sagt: Jag gillar den tanken, att din dröm kan bli verklighet. Javisst är tanken vacker - The American Dream.

Maud Olofsson och resten i regeringen Reinfeldt anser att större inkomstskillnader leder till större rörlighet. Om de lägsta lönerna sänks kommer svaga grupper på arbetsmarknaden lättare kunna få ett jobb. Därefter kan de successivt höja sin inkomstnivå och om de är tillräckligt drivna och duktiga kan de nå Drömmen. Vem som helst kan börja med två tomma händer och ett låglönejobb och sluta som miljonär - The American Dream.

Nu kanske någon politisk motståndare höjer på ögonbrynet och säger att mina påståenden ovan är tagna ur luften och att regeringen Reinfeldt absolut inte vill ha några lönesänkningar, utan tvärtom vill pressa upp lönerna. Något låglöneland vill högern inte skapa.

Ett internt dokument från Rosenbad visar dock att mina påståenden stämmer.

Att vem som helst kan börja med två tomma händer och ett låglönejobb och sluta som miljonär rimmar illa med verkligheten. Diagrammet ovan visar den sociala rörligheten i åtta länder. Social rörlighet mäts i detta fall i hur vanligt det är att människor får jobb med högre eller mycket högre lön än deras föräldrar hade. Diagrammet visar tydligt att jämlika länder klarar sig bättre än ojämlika. I USA – det land som gett namn åt Drömmen – är den sociala rörligheten minst. Den krassa verkligheten är: en gång fattig, alltid fattig.

I de mer jämlika nordiska länderna är det de facto lättare att uppnå The American Dream. Rörligheten är oerhört mycket större i de nordiska länderna. Högerns påstående - att det skulle gå att öka den sociala rörligheten i Sverige genom att öka löneskillnaderna - saknar därför vetenskapligt stöd.

Regeringen Reinfeldt (undantaget Centerpartiet med Maud Olofsson i speten) har ändrat sin retorik, men hur förhåller det sig egentligen? Läs LO-ekonomen Thomas Carléns inlägg Jobbpolitik för sänkta löner, för att få svaret.

Relaterat: Mona Sahlin, Thomas Östros och Wanja Lundby-Wedin på samma tema. Även Daniel Lind och Jonas Olofsson förklarar det som regeringen talar tyst om. Läs! Peter Johansson vill inte ha sänkt lön, Peter Högberg om vad som står på spel, Kulturbloggen undrar om svenska folket kommer att säga ja till sämre löneutveckling på söndag och har skrivit ytterligare ett inlägg om låga löner, Eva-Lena Jansson om att hålla ihop, Claes Krantz om att ställa majoriteten mot minoriteten och Martin Moberg om ökad ojämlikhet.

Diagrammet är hämtat från Ojämlikhet skadar allvarligt dig själv, dina barn och landet du bor i (och som i sin tur har hämtat uppgifterna från boken Jämlikhetsanden).

Nej, regeringen Reinfeldt. Klyftorna har inte minskat

SvD

12 000 sjömän vill ha svar före valet

Hur många jobb är LO beredda att offra? Frågan ställs av tre moderater på Politikerbloggen. Två av artikelförfattarna titulerar sig "metallare". Då vill jag i min tur passa på att ställa en fråga till regeringen Reinfeldt: Behöver svensk arbetsmarknad 12 000 nya flytvästar?

Seko sjöfolk, Sveriges fartysbefälsförening och Sjöbefälsförbundet har skrivit ett öppet brev till de politiska partierna i riksdagen. Jag återger brevet i sin helhet:

Införande av ett Svenskt Internationellt Skeppsregister

Den
nuvarande Alliansregeringen har tillsatt en utredning om sjöfartens
konkurrens-förutsättningar.

I direktivet till utredningen ingår bland
annat, efter önskemål från vissa rederier, att särskilt beakta möjligheten att
införa ett svenskt internationellt skeppsregister (SIS). Utredningen kommer att
presentera sitt betänkande den 27/10, det vill säga efter årets rikdagsval.

Det utmärkande för ett internatinonellt register är att det
arbetsrättsliga skyddet och de arbets-rättsliga rättigheterna inskränks för de
ombordanställda sjömännen.

För att möjliggöra införandet av ett svenskt
internationellt register krävs att Sverige bryter mot de ILO konventioner
Sverige ratificerat och lovat att upprätthålla. Det gäller bland annat rätten
att organisera sig samt rätten att teckna kollektivavtal.

Vidare krävs
kraftiga förändringar i MBL innebärande inskränkningar i rätten att teckna
kollektivavtal och rätten att använda konfliktvapnet. Även anställningsskyddet
försämras genom att redarna ges möjlighet till att säga upp sjömännen utan
iakttagande av saklig grund.

Vi, Sveriges Fartygsbefälsförening och
Sjöbefälsförbundet, representerande 4500 sjöbefäl i svenska handelsflottan
avkräver i god tid innan valdagen den 19 september besked om ni är beredda att
föreslå att ett SIS införs som innebär att Internationellt

-Sverige
bryter mot de internationella konventioner man ratificerat

och
nationellt

-kraftigt inskränker de fackliga rättigheterna för en hel
yrkeskår

-inskränker medborgarnas grundlagsskyddade rätt att gå ut i
konflikt

-LAS sätts ur spel för sjömän på svenska fartyg


Om man är det minsta osäker

Relaterat: Aftonbladet, Peter Andersson

Den allierade journalisten

Det finns en blogg som heter Den allierade journalisten. Bloggen delar varje dag ut en megafon till den skickligaste ”oberoende” kampanjmakaren (läs någon av de många vapendragarna i högerns ekokammare).

Idag skriver upphovsmännen bakom bloggen en debattartikel i Aftonbladet om det som några av oss inom nätverket NetRoots har skrivit om många gånger tidigare - att Sveriges största dagstidningar driver valkampanj för alliansen.

Relaterat: Ekokammaren - en wiki om högerns opinionsbildande övertag, Åsa Linderborg om varför Aftonbladet Kultur väljer att publicera en anonym artikel och Johan Ulvenlövs och Marika Lindgren Åsbrinks artikel Högerns ekokammare vrider debatten.