[Pressmeddelande] HBT-socialdemokrater

Apoteket AB diskriminerar hiv-positiva

Under den pågående politikerveckan i Almedalen på Gotland erbjuder Apoteket AB besökarna att göra en hälsokontroll. I hälsokontrollen ingår förutom att mätas och vägas ett blodprov. Alla över 18 år är välkomna att hälsotesta sig med undantag för hivpositiva. Personalen säger att det beror på att de inte har några rutiner för att hantera blodprov från hivpositiva.

– Att Apoteket vägrar genomföra hälsotestet på den som uppger att han eller hon är hivpositiv är oerhört förvånande och upprörande, säger Anders Selin, Hbt-socialdemokrater Sveriges förbundsordförande som är på plats i Almedalen. Det här är ett solklart fall av diskriminering, konstaterar Anders Selin, förbundsordförande i Hbt-socialdemokrater Sverige

– Den som inte uppger sin hivstatus blir testad medan den som uppger att den är hivpositiv vägras. Maken till okunskap om riskhantering och riskbedömning har jag sällan skådat, fortsätter Anders Selin, förbundsordförande i Hbt-socialdemokrater Sverige.

De allra flesta som smittas med hiv blir det av personer som inte själva är medvetna om sin hivstatus.

– Det här är ytterligare ett exempel på att informationsplikten, som tvingar den som är hivpositiv att tala om sin hivstatus i olika sammanhang, är komplicerad och att den inte ger det skydd för omgivningen som lagstiftaren hade i åtanke, avslutar Anders Selin, förbundsordförande i Hbt-socialdemokrater Sverige.



-------------------------------

För ytterligare information eller frågor vänligen kontakta:

Anders Selin, förbundsordförande för Hbt-socialdemokrater Sverige

(070-623 74 72)

2010-07-05 22:53

Inga kommentarer: