Dessa evinnerliga opinionsmätningar (Del II)

Någonstans finns det ett tak för när dessa mätningar till slut gör politiken till en tummelplats för procent istället för visioner, säger Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin till SvD. Jag kan inte annat än att hålla med henne. I mitt inlägg Dessa evinnerliga opinionsmätningar, skriver jag:

Jag har för vana att inte kommentera opinionsmätningar. Jag blir en smula ängslig när partikamrater, på grund av positiva opinionssiffror, lutar sig tillbaka och tror att riksdagsvalet därmed är avgjort. Jag blir en smula ängslig när mina partikamrater, på grund av negativa opinionssiffror, suckar uppgivet och säger att det är kört, att vi kommer att förlora.

Valet avgörs på valdagen, varken före eller efter.

Jag ägnar mig hellre åt opinionsbildning. Valrörelsen är i full gång och om oppositionen ska vinna tillbaka regeringsmakten, krävs det hårt arbete. Inte ens för en kort sekund, går det att luta sig tillbaka och tro att valet är vunnet. Inte ens för en kort sekund, får vi ge upp.

Jag har skrivit och påtalat det flera gånger här på bloggen - det kommer att bli ett jämnt val. Jag behöver inga opinionsmätningar för att veta detta.


Relaterat: The Show Must Go On , Borgerlig kannibalism, Hur kommer en högerallians att se ut, utan kristdemokraterna?,Opinionsbildning viktigare än opinionsmätning, Om regeringen Reinfeldt får fortsatt förtroende...
Andra som skriver: Bloggen Ericas tillhåll tror mer på bläckfisken Paul. Kent Persson skriver att ingen vill ha opinionsmätningar men alla läser dem. Folkpartisten Ann-Marie Ekström håller (för en gångs skull) med Sahlin. Bloggen Proffstyckarna skriver också om "alla dessa opinionsundersökningar"

2 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

Word!

Det finns inte ord för hur otroligt trött jag är på detta ständiga malande om opinionsmätningar, vilka partimegafonerna verkar fullkomligt älska - och visst förstår man det.

De är lätta för media att skriva om, och kan tillskrivas ett "nyhetsvärde" (säljer lösnummer), och de tar bekvämt bort fokus från alla besvärliga ideologiska frågor.

Det är fixeringen vid opinionssiffror och det eviga tjatet om ekonomi som om partierna var revisionsbyråer snarare än förvaltare av en politisk helhetssyn, som gör att SD kan slå sig fram, just för att hur ruttna de än är, talar de åtminstone om människor och människosyn.

De etablerade partierna har ett ansvar att ta som de förvaltar dåligt just nu.

Magnus A sa...

Ja, Paul har koll...