Ska regeringens misslyckade jobbpolitik drabba medlemmarna i Handels?

Igår skrev jag att Handels varslar om strejk. Idag uttalar sig Malin Siwe i DN om Handels varsel. Hon skriver bland annat:

Förra veckan var 246 919 personer helt arbetslösa och anmälda hos Arbetsförmedlingen. Ytterligare 186 029 människor hade aktivitetsstöd och deltog i program, nästan dubbelt så många som i fjol. När LO-förbundet Handels talar om sina krav är det som om alla dessa människor inte finns, som om Sverige raskt närmade sig toppen av en högkonjunktur med arbetskraftsbrist. Man vill ha förstärkt rätt till heltid och tillsvidareanställning, 3,7 procent mer till butiksanställda och 2,6 för lagerarbetare. På ett år.

Orimliga krav? Nej. Ta bara kravet på rätt till heltid. Malin Siwe borde läsa rapporten Varför har kvinnor lägre löner och kortare arbetstider?, författad av Stefan Carlén är ekonom och utredare på Handels.

Saxat från Proletärens intervju med Carlén:

Det vanligaste argumentet mot heltidstjänster inom detaljhandeln är att det skulle bli mycket svårt att lägga scheman om alla jobbade heltid. Men Stefan Carlén visar att det går att lösa.

– Inom manligt kodade branscher som radio- och tv-försäljning finns det nästan bara heltider, medan kvinnorna i klädbutikerna jobbar deltid. Men affärerna har samma öppettider. På Hennes & Mauritz arbetar männen på lagret heltid, medan kvinnorna i butikerna jobbar deltid. Om bara män hade arbetat i livsmedelshandeln så hade man löst det. Även vi i facket borde ta på oss ansvaret att fundera över lösningar.

Stefan Carlén blir upprörd över arbetsgivarnas argument att sysselsättningen skulle minska med fler heltider.

– Vi måste vara för en organisatorisk förändring för att ta bort dåliga jobb. Den dagen då direktörerna på Svenskt Näringsliv går ner på deltid för att öka sysselsättningen ska jag tro på dem. Det är alltid lågavlönade kvinnor som ska ta smällarna.

– Jag är övertygad om att vi kan ta bort deltidsarbetet och att det istället skulle leda till högre sysselsättning och en bättre matchning på arbetsmarknaden.

Han menar att anställningsformerna inom detaljhandeln med deltid och timanställning handlar om ett utnyttjande av kvinnor, ungdomar och invandrare.

– Arbetsgivaren har skapat en reservarmé av arbetskraft åt sig själv. Det är samma gamla klassamhälle. Och arbetarna hamnar i en jättejobbig social situation.


Sedan kan man ju alltid ställa sig frågan - varför regeringen Reinfeldt misslyckade jobbpolitik ska drabba medlemmarna i Handels?
Tidigare inlägg: Avtalsrörelsen 2010
DN om strejken.

3 kommentarer:

Anonym sa...

I vänsterns värld finns det alltså inget samband mellan reallön och arbetslöshet? Varför då stanna vid 3,7%, varför inte 37%, nej vänta 370%, 3700%, 37000%...

Alexandra Einerstam sa...

Eh... 3,7 är ett realistiskt krav. 37 000 är det inte.

Anonym sa...

Konjunkturinstitutet gör bedömningen att löneökningarna bör ligga i intervallet 1 - 2,5% procent för att arbetslösheten inte ska öka, och helst i den lägre delen av intervallet. 3,7% är alltså ett orimligt krav.

Detta innebär också att om vi vill att arbetslösheten faktiskt ska minska, annat än pga konjunktur, så måste det till nollavtal.