Det handlar om trovärdighet

Det blev inte så mycket bloggande för min del under partiledardebatten i Agenda igår. Jag blev nämligen ombedd att kommentera debatten i Socialdemokraternas livesändning från 68:an (sändningen kommer att finnas tillgänglig i efterhand på YouTube). Dock twittrade jag en del och här kommer nu mina intryck från partiledardebatten.
-
Först och främst en eloge till programledarna Karin Hübinette och Anna Hedenmo. De gjorde ett bra jobb igår. Partiledarna hade dock en tendens att prata i munnen på varandra och jag misstänker starkt att en och annan tittare tröttnade på detta och zappade över till Solens mat.
-
Det avgörande på valdagen kommer att vara de två blockens trovärdighet. Faktum är att it all boils down to this.
-
Kärnkraft.
Debatten rivstartade med frågan om kärnkraft. Regeringens energiöverenskommelse är nämligen i fara. Anledningen är att minst tre av riksdagens centerpartister är emot förslaget att dagens kärnkraftsreaktorer ska få ersättas med nya (SR). När Maud Olofsson säger "det tar jag hand om", brister hon i trovärdighet. När Centerpartiet svängde om i kärnkraftsfrågan, förlorade partiet sin själ.
-
Folkomröstningen om kärnkraften hölls 23 mars 1980. Folkomröstningen gällde tre förslag som kallades Linje 1, Linje 2 och Linje 3. Linje 3 företräddes av Centerpartiet, Kristen Demokratisk Samling och Vänsterpartiet Kommunisterna. Att Centerpartiet nu har övergett linje 3 sticker i ögonen på de som folkomröstade om kärnkraften. Olofsson viftar irriterat bort kritikerna i sitt eget parti och säger istället "det tar jag hand om". Det finns således två partier i Alliansen som har svängt om i denna fråga och därmed saknar de trovärdighet när debatten om kärnkraft kommer upp på den politiska agendan.
-
Sjukförsäkring.
Den Moderatstyrda regeringen har inget förtroende kvar i sjukförsäkringsfrågan. Så fort någon av de fyra borgerliga partiledarna öppnar munnen i frågan om sjukförsäkringar så är det bara blablablablabla. De saknar fullständigt trovärdighet i denna fråga (och om Reinfeldt nämner siffran 58 en gång till, så vill jag be Moderaternas spinndoktorer att ta honom i örat). För ett otal exempel på hur illa regeringen har skött denna fråga så rekommenderar jag bloggen Ett hjärta rött.
-
Fri entré till de statliga museerna.
Jag är glad att programledarna valde att ställa frågan om fri entré till de statliga museerna. Kultur är nämligen något som ligger mig varmt om hjärtat och många av inläggen här på bloggen handlar om just kultur.
-
Två viktiga kulturreformer, som den Socialdemokratiska regeringen genomförde, var sänkningen av bokmomsen till sex procent och fri entré till de statliga museerna. Regeringen Reinfeldt rev upp Socialdemokraternas fri entré-reform, vilket innebar att museerna i genomsnitt förlorade var tredje besökare. I den här frågan var allianspartierna rörande eniga - det kommer inte att bli någon fri entré till de statliga museerna.
-
IPRED
Från de Rödgröna fick vi ett tydligt svar - I och med en rödgrön regeringen kommer IPRED att rivas upp. Folkpartiet och Centerpartiet hävdar att de värnar integritet, frihet och öppenhet. Centern har till och med skrivit ett manifest, Öppenhetsmanifest. Vill Alliansen riva upp IPRED? Vill FP och C riva upp IPRED? Nej, det vill de inte. De fyra högerpartierna saknar med andra ord trovärdighet i den här frågan.
-
Jämställdhet.
Moderaternas omsvängning i frågan om jämställdhet, är svår att svälja. Det är också därför jag kallar det för falsk marknadsföring. Statsminister Fredrik Reinfeldt och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni vill inte kalla sig feminister. Reinfeldts partikamrat Carl Bildt har skrivit 500 blogginlägg, men nämner ordet jämställdhet endast en gång. Partiledardebatten igår visade tydligt att jämställdhet är borgarnas akilleshäl. Igår läste jag Moderaten Göran Pettersson inlägg Klokt om jämställdhet, som börjar med meningen De senaste veckorna har Moderaternas ledande radikalfeminister skapat rubriker. Om det inte hade varit för Johan Westerholms briljanta inlägg, skulle jag ägna ett helt inlägg åt att svara Pettersson. Istället rekommenderar jag varmt Westerholms inlägg En (M)ärklig förnyelseprocess. Det är vidare synd att debatten om jämställdhet återigen kom att handla om burka. Varför inte en rejäl diskussion om vårdnadsbidraget? Kan inte den Moderatstyrda regeringen och framför allt Göran Hägglund erkänna att vårdnadsbidraget är ett fiasko och att det bör avskaffas?
-
I sitt sommartal i Nacka förra året, sade bland annat Mona Sahlin Låt Fredrik Reinfeldt göra jämställdhet till en valfråga. Jag är beredd. Är du? Reinfeldt & Co. vill göra jämställdhet till en valfråga, men de saknar helt trovärdighet i frågan.
-
Skatter.
Moderaternas skattesänkningar må ha inneburit att förskolläraren fått mer i plånboken, men skattesänkningar (medelst lånade pengar) har också inneburit att på förskolan, där personen arbetar, har tjänster dragits in. Skattechock i och med en rödgrön regering? Oppositionen bör inte ducka (eller hänvisa till april månad) när Reinfeldt talar om skattechocker (läs till exempel Moderaten Kent Perssons kritik). Vi ska inte sticka under stol med att det blir skattehöjningar i och med en rödgrön regering. Skattechock blir det dock inte. I den här frågan saknar faktiskt inte Moderaterna trovärdighet. Åtminstone inte när det gäller att vara det främsta skattesänkarpartiet (här vill jag rekommendera Alliansfritt Sveriges inlägg "Vi moderater måste alltid vara beredda att ompröva vår politik" för exempel på detta). Dock sänker de skatterna med lånade pengar. Skattesänkningar på bekostnad av välfärd? Nej tack! Svenska folket vill ha välfärd och inte skattesänkningar.
-
Afghanistan.
Jan Björklund hade faktiskt en välförtjänt poäng i och med att de Rödgröna inte kan enas i denna fråga. Mona Sahlin har inte lyckats ena de rödgröna om den svenska insatsen i Afghanistan. Det kan skada förtroendet för regeringsdugligheten, men de rödgröna ligger ibland närmare opinionen än vad regeringen gör, skrev SvD för några dagar sedan. Alliansen kommer att tjata om oppositionens oenighet fram till valdagen (och även efter den). Lars Ohlys hårdnackade motstånd gör inte saken bättre. Vi måste enas i den här frågan!
-
Partiledarna.
Lars Ohly var klart den vassaste partiledaren igår. Jag saknade Maria Wetterstrand, men Peter Eriksson gjorde bra ifrån sig. Jag skrattade gott när Eriksson refererade till Lucky Luke. Maud Olofsson är en belastning för såväl regeringen som sitt parti. Hon verkar blott och bart gnällig. Fredrik Reinfeldt bara stod där. Han lider tydligt av ett Göran Persson-komplex. Jan Björklund höll återigen sitt brandtal om skolan. Kan Björklund tala om något annat än skola och kärnkraft? Göran Hägglund var blek. Han hängde inte riktigt med i gårdagens debatt. Sist men inte minst Mona Sahlin. Det var fel på hennes mygga igår. Det retade mig något oerhört, men hon var bra. Nej, förresten hon var inte bra. Hon var briljant. Igår fick vi se en blivande regeringschef.
-
Det avgörande på valdagen kommer att vara de två blockens trovärdighet. Faktum är att it all boils down to this.
-
Martin Moberg, Johan Westerholm, Peter Högberg, Victor Harju, Viktor Tullgren, Claes Krantz och Alliansfritt Sverige var också på 68:an igår, så besök gärna deras bloggar för att läsa mer om partiledardebatten. Vidare rekommenderar jag bloggportalen NetRoots.
-
SvD, DN, DN2

Inga kommentarer: