Dörrknackning, torgmöten, telemarketing, flygblad...

-
Betänk att du kommer stressad till tunnelbanan, tre gulklädda moderater står i din väg och viftar med flygblad framför ansiktet på dig. Du blir irriterad. Du berättar detta för dina partikamrater och alla håller med att det är såååå irriterande, senare (det kan vara dagen efter, eller på lördagen) så gör vi exakt samma sak. Då är sossarna som står utanför tunnelbanan och viftar med flygblad. Sossarna förstår absolut inte varför människorna som ska ner i tunnelbanan blir irriterade.
-
Betänk att du just ska äta kvällsmiddag med din partner, telefonen ringer och det är en säljare. Du blir irriterad och lägger på efter att åtskilliga gånger sagt "nej tack". Telemarketing är väldigt inne bland riksdagspartierna och jag förstår inte varför. Varför tror partierna att det är skillnad om just de ringer eller står utanför tunnelbanan?
-
Dörrknackning... jag säger bara Jehovas vittnen eller Hyresgästföreningen. Dörrknackning har sossarna hållt på med i evigheter och det har faktiskt funkat och nu har andra partier hakat på trenden (läs t.ex. detta blogginlägg).
-
Jag var i Oslo och där funkade dörrknackningen utmärkt. Jag tror att mycket berodde på att sossarna i Norge inte "trängde" sig på, de överlämnade en ros och material och om någon ville bjuda in dem för att prata mer så gjorde de det, annars gick de. De respekterade personen och körde ingen partipropaganda, utan uppmanade endast personen att gå och rösta. Det var en genomtänkt dörrknackning. Volentärerna träffades utanför högkvarteret, där bjöds det på enklare mat och dryck. När veteranbussen kom, fick alla volentärer en t-shirt och en väska med kampanjmaterial. Det var bra stämning i bussen.
-
Detta skrev jag efter Osloresan: Jag gillar starkt deras valstrategi att ta bussar ut till förorterna och dela ut rosor samtidigt som de uppmanar människor att rösta. De kör ingen valpropaganda, utan säger endast till människorna att det viktiga är att de går att rösta och om folk börjar fråga, då först börjar de prata om sin politik och vad de vill göra i Oslo. Vi fick också följa med ut till en av förorterna och dela ut rosor, Vi åkte i en k-märkt buss från 1968, vilket i sig var riktig coolt. Jag tror faktiskt att denna strategi fungerar - att endast uppmana folk att rösta.
-
Torgmöten, *gäsp*... någon står där med en halvtaskig högtalaranläggning och mal. Tre pensionärer står där och sörplar kaffe och äter en torr kaka och på ett rangligt bord finns det material (och i bästa fall lite freebees). Det kan inte fortsätta så här! Om vi ska ha torgmöten, måste vi göra det i ny tappning och där gillar jag Katapults nytänk. Vi måste använda oss av nytänkare inom partiet och inte motarbeta dem (oj, oj, oj, vad jag har blivit motarbetat av "gamlingarna" ibland)
-
Vi måste hitta nya vägar! Jag gillar nya medier och jag gillar freebees. YouTube och Facebook funkar faktiskt också för kampanjer och för att driva politik... och inget är bättre än bra freebees.
-
Vad gäller kampanjfilmer, så förstår jag inte varför sossarna i Sverige inte snor norrmännens koncept. Kaptein Norge är ju briljant och den är vidare är applicerbar här också, med tanke på vad borgarna gör.
-
Just nu håller jag på att skissa på ett förslag som jag ska presentera för en mycket högt uppsatt person inom socialdemokraterna. Jag hoppas att han nappar, trots att det är en mycket dyr idé. Valtaktik och kampanjteknik kräver nytänk!
-
Bild: Tjuvlyssnat
Efter det här inlägget får jag nog sparken som kampanjledare

Varför lockar inte socialdemokratin stockholmare?

Katrin Kielos har skrivit en tänkvärd artikel i Arena om socialdemokraterna & stockholmarna.
-
Lägre andel offentliganställda, högre andel privat-anställda. Färre storföretag, fler småföretagare. Färre klassiska industrier, fler som arbetar inom handel och service. lo-jobben är färre och framför allt är den fackliga organisationsgraden lägre. Stockholm kommer högt på listor över vad som i enlighet med Saskia Sassens teorier kallas för global cities, skriver Kielos i sin artikel.
-
Jjag har själv varit inne på samma tankar, när jag skrev min valanalys: Vi som bor i Stockholm (jag kommer hädanefter att referera till oss som "stockholmare") hör till landets mest välbärgade invånare. Vi är få som jobbar i offentlig sektor och industri. Vi jobbar snarare i service- bank och finanssektorn. I Stockholm är det mycket individtänkande. Till exempel vill personer som jobbar i NK-disken eller på bank (trots att de har låg inkomst) inte tillhöra "förlorarna", de vill inte tillhöra en lägre klass, snarare känner de samhörighet med de övre skikten i samhället. Dessa låginkomsttagare röstar borgerligt och hänger på Stureplan och identifierar sig med de välbärgade. Det är viktigt att vi inom (s) förstår detta. Bara för att man har en låg lön och jobbar som assistent på något stort, privat företag, innebär det inte att man per automatik röstar på ett parti för att få det bättre, man röstar på det parti som står för den livsstil man egentligen vill ha.
-
En högt uppsatt socialdemokrat som jag träffade sade att han kände sig hemma bland de så kallade "säkra grupperna": LO-kollektivet och invandrare. Att nå ut till högutbildade, unga kvinnor, ja där skruvade många som var fackligt engagerade på sig. "Jag vill bara jobba med LO-folk, jag vill inte jobba med de nya målgrupperna", sade en kvinna tillika kommunalare. Var det måhända ett akademikerförakt jag skymtade?
-
När ska "gamla" sossar inse att högutbildade akademiker, med sina examina (filosofie kandidat, filosofie magister et cetera) inte får jobb som de är utbildade för? Vet inte gammelsossarna att vi har spärrvakter, ordningsvakter, brevbärare, expediter et cetera som också är akademiker? Alla dessa högskoleutbildade, unga människor, som inte får arbete inom det som de är utbildade till, som antingen är arbetslösa eller jobbar med "något helt annat"?!
-
En magisterexamen har inte samma värde som den hade för de som gjorde klassresan för 30, 40, 50 år sedan. Jag såg en platsannons, där man sökte en arkeolog som "ska ha god arkeologisk fälterfarenhet och genomgått forskarutbildning på FL eller FD nivå" och hur många arkeologer antas till forskarutbildningen (inom humaniora) nu för tiden?
-
Så vem är egentligen arbetare i dagens Sverige, i dagens Stockholm?!
-
I ett annat inlägg skrev jag: "En dag är jag tillbaka på Konsum, en dag sitter jag där med låg lön och ingen lyssnar på mig. En dag är jag tillbaka där jag hör hemma... " Är det därför folk som gör en klassresa så ofta vänder ryggen till? Är det för att de är livrädda? "Snart kommer någon upptäcka att jag inte är så jla bra som någon tror och då hamnar jag på Konsum igen"... Är det därför de röstar borgerligt, investerar i aktier, köper bostadsrätt, förnekar sina rötter, föraktar vänstern och börjar spela golf?
-
Kielos skriver: I flyttbilen från Norrland på e4 mot Stockholm blir folk plötsligt borgerliga. Rimligen beror det på större ting än Per Schlingmanns pr-tricks.
-
Jag är en högskoleutbildad, ung (inga beska kommentarer nu) kvinna, boendes i Stockholm och är sosse. Jag röstade vänster även när jag arbetade som arkeolog och museilärare. I min bekantskapskrets har jag en hel drös unga s-kvinnor. Vad var det som fick (och får) oss att rösta på sossarna? Vad kan vi göra för att få unga kvinnor i Stockholm, i Sverige att rösta på oss?

Okänd indianstam eller bluff?

En antropologs största dröm är att hitta en okänd kultur. En kultur orörd av västerländsk kultur, en kultur som aldrig sett en vit människa. Att i likhet med Bronislaw Malinowski få skriva en bok, som får stor genomslagskraft inom hela antropologin, kanske inte just med titeln The Sexual Life of Savages, men ni förstår vad jag menar. By the way... Malinowskis bok används fortfarande som kurslitteratur. Jag läste den när jag studerade etnoarkeologi på Gotland för Göran Burenhult (den enda arkeolog i Sverige som tjänar pengar). Burenhult själv gillar ju lättklädda damer iförda "stenåldersbikini" i sina böcker.
-
Det förekommer bluffar. Jag minns ett kort reportage för några år sedan då några fransmän spelade in ett möte med en "okänd" kultur på Papa Nya Guinea. Vi fick se dessa levande stenåldersmänniskor ta emot salt av fransmännen och de åt saltet som vore det socker. Det visade sig mycket snart att det var en bluff, allt var "riggat".
-
Därför tittar jag både en och två och tre gånger på bilden (se nedan). De tre människorna på bilden har olika hudfärg - hur kommer det sig? Den människa som står en bit bort, skiljer sig radikalt från de två övriga.
-
När jag pluggade arkeologi var jag väldigt fascinerad av biblisk arkeologi och min dröm var (och är) att hitta Jesus grav.
-
Aftonbladet

Bild: AP
------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppdatering:

Eller så var det ingen bluff... se här. Vagabond tror inte att det är en bluff.

Bild: Gleison Miranda, Funai

Hushållsnära tjänster: attraktiva städerskor med spännande attiraljer

Två unga, påhittiga män har funnit en ny bransch för sin verksamhet, nämligen hushållsnära tjänster. Genom att sälja "hushållsnära tjänster till bra pris" och "attraktiv städpersonal", har hundratals män i stockholmsregionen köpt dessa "hushållsnära" tjänster.
-
I beskrivningen för vad som ingår i hushållsnära tjänster räknas bland annat omsorg, tillsyn och liknande personlig hjälp. Ja, du Maud Olofsson, att hjälpa män till orgasm kanske ingår i personlig hjälp?
-

Vik hädan kvinna!

Vatikanen skärper nu tonen mot kvinnliga präster. Både kvinnoprästerna och de biskopar som vigt dem bannlyses hädanefter automatiskt, har Vatikanen slagit fast i ett dekret med omedelbar verkan (SvD).
-
Bannlysning låter så 1200-tal. Ja, du Benedikt XVI, när fler och fler katoliker välkomnar (och vill ha) kvinnliga präster måste ni i Vatikanen ju agera i helt motsatt riktning.

Hur får Thomas Bodström Livspusslet att gå ihop?

-
Thomas Bodström möter mig i tunnelbanan. Inte Bodström personligen, utan affischer som gör reklam för hans deckardebut Rymmaren (läs recension i Aftonbladet). Denna tidiga morgon, på väg till jobbet, har jag dåligt samvete för att jag inte prioriterade ett medlemsmöte igår, istället tvättade och städade jag och min fästmö (= vi tvättade bara hälften av all smutstvätt och banade vägar på golvet). Vi slängde ihop en sallad eftersom vi inte orkade laga mat. Jag och min fästmö har inga barn, men vi engagerar oss på vår fritid.Åsa är främst engagerad fackligt och jag politiskt. Behöver jag säga att vårt engagemang inom arbetarrörelsen är till största delen obetald? Tillsammans har vi också en kolonilott (som vi missköter på grund av tidsbrist). Vi får inte Livspusslet att gå ihop. Min fråga är: Hur fn får Bodström Livspusslet att gå ihop?
-
Bodström är gift med mellanstadieläraren Helén Bodström och tillsammans har de fyra (!) barn. Han är make och pappa. Bodström är socialdemokratisk riksdagsledamot, vilket är (eller åtminstone ska vara) ett heltidsjobb (och ibland är mer än så), tillsammans med föredetta JämO Claes Borgström driver han advokatfirma Borgström & Bodström, han är vidare ordförande för ECPAT Sverige och på sin fritid (?) har han skrivit en deckare och kan numer titulera sig författare. Bodström och fru går ibland på premiärer. Bodström ser vältränad ut och jag håller det för troligt att han tränar regelbundet. Bodström tar sig också tid att spexa för sina partikamrater ibland (se bild nedan).
-
Jag blev socialdemokrat eftersom trygghet, rättvisa och jämställdhet är de viktigaste frågorna för mig. Vi ska bekämpa brottsligheten men också dess orsaker. Då måste vi ha en stark välfärd för alla och minska klyftorna och utanförskapet i samhället, säger han på sin hemsida, därför har jag svårt att förstå hur han tidigare har anlitat svart arbetskraft. Var det Bodströms lösning på Livspusslet? Hur gör Bodström nu? Är det Hélen Bodström som sköter markservicen? I så fall är inte Bodström trovärdig när han säger att jämställdhet är en viktig fråga för honom.
-
Jag försöker så långt det går leva som jag lär, men ibland går det inte. Det finns dock saker jag aldrig har gjort eller kan tänka mig att göra, till exempel har jag aldrig jobbat svart och jag har aldrig anlitat svart arbetskraft, jag har vidare inte begagnat mig av hushållsnära tjänster och kommer troligtvis inte att göra det (även om jag hade råd). Detta av ideologiska skäl.
-
Hur får ni andra Livspusslet att gå ihop? Tips och råd mottages tacksamt.



En variant på livspusslet - Lyxpusslet som jag hittade på denna blogg med tillhörande text av Carl Fredrik Holtermann: Det finns livspusslet och det finns lyxpusslet. Ett stressande livsprojekt utan tillstymmelse till, just det, liv.
Bodström spexar

Kvinnor, fred och säkerhet. Del II

Vi möter dagligen problem att flickor gifts bort, flickor så unga som tolv, elva eller nio år. Det är verkligen katastrof för de här flickorna som hindras från från att få utbildning och riskerar sin hälsa säger Hanaa Edwar Bushaa (en av grundarna till Iraqi Women Network) till DN (pappersupplagan, s. 9).
-
I ett tidigare inlägg skrev jag att det irakiska kvinnonätverket inte var inbjudna till Irakkonferensen, International Compact with Iraq (ICI) och istället anordnade Kvinna till kvinna ett alternativt möte igår.
-
Vi har många välutbildade kvinnor i Irak. De är däremot inte så insatta i internationella överenskommelser och saknar kunskap om sina rättigheter, säger Basma Al-Khateeb.
Hon poängterar vikten av att kvinnoorganisationer och övriga aktörer i civilsamhället ges en plats i återuppbyggnaden - och stöd
. Se oss som en partner. Se till att organisationer kan verka fritt. Utan civilsamhällets medverkan kommer det blir svårt att bygga upp ett nytt Irak (artikel på Kvinna till kvinnas hemsida).
-
Iraks kvinnonätverk riktar 10 krav till dagens Irakkonferensen, några är:
-
· Kvinnoorganisationerna kräver grundlagsändringar, bland annat att FN:s människorättskonventioner ska vara en del av irakisk grundlag.
· Irakkonferensen ska prioritera ekonomiskt stöd till kvinnogrupper och andra frivilligorganisationer.
· Stöd för våldsdrabbade och på annat sätt utsatt kvinnor, inklusive en lag om våld mot kvinnor.
· De kräver att kvinnogrupper och frivilligorganisationer ska delta i arbetet inför nästa Irakkonferens.
-
Jag vill uppmana kvinnoorganisationer i Sverige att stödja dessa kvinnor!
-
Tidigare artiklar: DN, SvD, DN 2.

Stödjer DO religiöst kvinnoförtryck?

I en mycket intressant debattartikel i Expressen, riktar Maria Hagberg (ordförande i Nätverket mot hedersrelaterat våld) stark kritik mot Katri Linna, ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Hagberg tar upp två fall som DO drivit:
-
1. En muslimsk man på en arbetsintervju på ett företag vägrade ta en kvinna i handen och därmed uteblev hans ersättning. Arbetsförmedlingen sägs alltså enligt DO ha kränkt mannen. 2. Beslöjade kvinnor som nekades tillträde till en simhall i Göteborg, då de vägrade inrätta sig i de lokala föreskrifterna om hygienisk klädsel.
-
Hagberg skriver bland annat: Man kan fråga sig om DO Katri Linna är religiös eller vad som gör att hon upprepade gånger ifrågasätter den sekulära staten och ger religionsfriheten företräde framför lagstiftning och kvinnors rättigheter och vidare Vilka kränkningar ska nästa gång leda till stämning? Ska en del sharialagar får tillämpas i Sverige, ska religiös övertygelse vägas in i fall av kvinnomisshandel? Det kan låta dramatiskt, men ger man efter för religiösa krav kommer det snart nya krav.
-
DO anser att myndigheter inte ska detaljstyra människors hälsningsritualer: Runt om i världen har vi olika seder och bruk när vi hälsar på varandra. När världen kommer närmare och i ett land där människor med olika bakgrund ska mötas bör vi ha en bred förståelse för detta [...] Katri Linna menar att vi kan ha synpunkter och preferenser när det gäller hälsningsritualer. Men att buga sig med handen mot bröstet är ett uttryck för respekt på samma sätt som en handskakning är det. Att detta ska leda till att man fråntas sin försörjning och nekas arbete och utbildning är helt orimligt (DO:s hemsida).
-
Enligt Hagberg borde mannen, som nekades ersättning av Arbetsförmedlingen, i stället anmälts av Arbetsförmedlingen till DO för diskriminering. This is a tricky one... När jag läser Hagbergs debattartikel håller jag spontant med henne i mångt och mycket, men samtidigt... Om mannen bugar sig med handen mot bröstet, anser jag att han har hälsat och uttryckt respekt för den kvinnliga tjänstemannen.
-
Jag tänker på andra hälsningsritualer: kindpussar (som är betydligt mer hygienska än handslag), kramar, inuiter och maoris som gnuggar näsorna mot varandra och japaner som slår ihop sina handflator och bugar. I min tyska släkt ger vi varandra en eller två kindpussar.
-
Som sagt, this is a tricky one... Mannen "vägrar" hälsa på brukligt sätt och blir därför av med ersättningen. Om mannen vägrar ta kvinnan i hand eftersom han inte respekterar henne, just för att hon är kvinna och därmed lägre stående än mannen, blir perspektivet ett annat.

Är ni nöjda?

Vårdkonflikten är över. Avtalet löper på tre år och kan sägas upp efter två. Det garanterade utfallet ger fyra procent första året, tre procent andra och två procent det tredje året. I kronor handlar det första året om cirka 1.000 kronor och till det kommer den lokala lönebildningen. Avtalet innehåller också en lägstalön på 21.100 kronor från den 1 mars 2009 (DN). Är ni nöjda? Känns inbetalningarna till CSN tillfredsställande?
-
En av fackets styrkor är strejkrätten. Har den utnyttjats till fullo? Hade konflikten kunnat fortsätta (och resulterat i ett bättre avtal)? Hur länge räcker en strejkkassa år 2008? Vid nästa kongress, kommer huvuden att få rulla?

-
Aftonbladet, SvD

Varför mejlar TCO mig? Del II

I ett tidigare inlägg frågade jag varför TCO mejlade mig och Elisabeth Qvarford svarade mig faktiskt i kommentatorsfältet. Jag gillar faktiskt TCO:s kampanj Facket förändras nu. Jag har även hastigt och lustigt (och väldigt ogenomtänkt), skickat in lite förslag (se nedan) och det borde fler göra. Fredrik Pettersson har också bloggat om TCO:s kampanj.
-

Mitt förslag
http://facketforandras.nu/FFImages/avskiljare.gif) repeat-x left bottom; MARGIN: 0px 10px; HEIGHT: 10px">

* Kom med en lösning på det så kallade Livspusslet, där vårdnadsbidrag, jämställdhetsbonus och hushållsnära tjänster inte ingår. * Sänk kostnaden till a-kassan. * Varje (ny) medlem i TCO borde vidare få ett kitt med "freebees": t-shirts, handböcker, pins/knappar.* Uppmuntra nya OCH gamla medlemmar att gå fackliga utbildningar. Kunskap är makt!* Starta nätverk av olika slag, där medlemmar kan engagera sig i den grad de har tid och lust, t.ex. ett hbt-nätverk, ett kvinno-nätverk etc.* Olika klubbverksamheter för medlemmar, som inte bara är fackligt inriktade: politiska klubbar, kulturella klubbar (konst, musik, historia, böcker, film), idrottsklubbar.* Samverka med andra organisationer, till exempel frivilligorganisationer. * TCO borde finnas på platser, där man inte förväntar sig att TCO skall finnas (framför allt i marknadsföringssyfte).* En mer interaktiv hemsida (se Stockholm Citys hemsida för inspiration), där medlemmarna får tycka och tänka till. Olika "tävlingar" och frågeställningar. Ett chatforum för medlemmar et cetera.

Mitt förslag

"Ett högutbildat kvinnligt proletariat"

Högskoleverket har gett ut en intressant rapport om högskoleutbildade kvinnor (och män). Fler kvinnor och allt färre män väljer högskolestudier. Rapporten visar att ju högre upp i hierarkin man kommer, desto färre är kvinnorna. Bland professorerna, är bara 18 procent kvinnor. I över trettio år har kvinnorna dominerat på högskolans grundutbildningar, men i toppen härskar de traditionella maktstrukturerna. Maktstrukturer som missgynnar kvinnor. Vid horisonten tonar en märklig samhällsutveckling fram, ett lågutbildat manligt proletariat, ett högutbildat kvinnligt proletariat och en manlig maktelit på toppen (DN).

Jag delar Carin Jämtins oro!

Den positiva trend vi sett i Bostadsförmedlingen är bruten, i och med borgarnas politik. Fler bostadsrätter och färre hyresrätter innebär att bostadskön i Stockholm växer. Det vi ser är en borgerlig bostadsslakt. Jag älskar att hyra, men har all respekt för de som vill köpa en bostad. En bostadspolitik som gynnar såväl bostadsrätter som hyresrätter, det vill säga blandade upplåtelseformer, är något jag hoppas på i framtiden. Den bostadspolitiken kommer inte att komma från borgarna. Jag hoppas att socialdemokraterna tar del av SSU:s bostadsrapport - Bostad. Det svenska mångfaldshemmet. I och med nya miljonprogram, kan man även (i viss mån) bygga bort segregation.
-
SvD

Kvinnor, fred och säkerhet

Det Irakiska kvinnonätverket, IWN, en paraplyorganisation för över 80 kvinnoorganisationer är inte inbjudna till den stora Irakkonferensen, International Compact with Iraq (ICI).
-
Vi vill att Irakkonferensen ska erkänna kvinnornas roll. FN-resolution 1325, som tar upp kvinnors ställning i ett freds- och säkerhetsperspektiv, måste också gälla för Irak. Vi måste vara på det klara med att det inte går att bygga ett demokratiskt Irak om inte kvinnorna är fullvärdiga deltagare, säger Hanaa Edwar till SvD.
-
Sedan USA:s invasion 2003 har våldet mot kvinnor ökat. På grund av våld och hot, kan flickor inte gå i skolan och på grund av religiösa grupper har kvinnors rättigheter starkt begränsats.
-
Tack vare Kvinna till kvinna kommer ett alternativt möte äga rum idag, där representanter från några av de irakiska kvinnoorganisationerna kommer att delta.
-
När den svenska regeringen är värd och finansiär för Irakkonferensen, anser jag det underligt att de inte har bjudit in kvinnoorganisationerna. Vad säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni om det?
-

Kristdemokraternas "moderna" familjepolitik

Att kristdemokraternas "moderna" familjepolitik är den mest konservativa, könscementerande och bakåtsträvande familjepolitik som finns i Sverige just nu visar (förutom vårdnadsbidraget, det hårdnackade motståndet mot äktenskap för samkönade par et cetera) denna artikel. Läs Alliansfritt Sveriges blogginlägg om detta. Kan inte dessa kristdemokrater utvandra till Pennsylvania, Indiana eller Ohio i USA och ansluta sig till amish? Låt oss andra verka för jämställdhet i Sverige.

Varför mejlar TCO mig?

På kort tid har jag mottagit mejl från såväl Sture Nordh som Elisabeth Qvarford, båda från TCO. Båda vill att jag ska "lägga" förslag i deras förslagslåda. Hm... Ni som känner mig vet att jag tidigare var med i Transport, men gick ur facket och var endast med i deras a-kassa. Nu har jag gått med i Akademikerförbundets a-kassa och inom några dagar är jag medlem i Handels (så nu kan mina partikamrater sluta "tracka mig"). Men varför mejlar TCO mig (och hur fick de tag i min mejladress)? Jag kan i nuläget bara spekulera... de vill ha mina förslag/synpunkter för att jag bloggat om facket (vilket innebär att de fått min mejladress via denna blogg)? De vill ha mina förslag/synpunkter för att de anser mig vara sakkunnig (*skratt*), de vill ha mina förslag/synpunkter för att jag är socialdemokrat (s-kvinna, hbt-sosse, avantgardist, kampanjeledare et cetera)? Nu är jag så nyfiken, att jag funderar på att mejla dem detta blogginlägg. Jag återkommer om jag får klarhet i detta mysterium.
-
(Bild: Sture Nordh, ordförande för TCO)

Nya orättvisor

-
Just nu är moderaterna ute och prisar sig själva för sin tid vid makten. Vad de inte berättar är att långtidsarbetslösheten bland ungdomar har tredubblats, att socialbidragen ökar i nära hälften av landets kommuner och att jobbtillväxten tvärnitar.* Moderaterna säger att allt är bra. Vi håller inte med. Vi tror inte att orättvisor är lösningen på Sveriges problem. Tvärtom. För att klara jobben, välfärden och konkurrenskraften även i framtiden behöver vi investera i människors kraft och mod och strävan efter framgång. Sverige tjänar på rättvisa
-
Okay! Vi var tvungna till en motkampanj. Jag gillar inte lögnerna som moderaterna sprider (läs tidigare inlägg) med sin kampanj och är glad att vi sossar agerade snabbt.
-
P.S. Anders Löwdin skriver också om kampanjen.

Det personliga är politiskt

Eftersom kristdemokraterna firar sitt jla vårdnadsbidrag och moderaterna har sin vedervärdiga kampanj denna vecka, beslutade Åsa och jag oss för att förlova oss igår. Vi inhandlade ringar, god mat, rosor och champagne och firade vår kärlek.
-
Vi har bestämt att vi kommer att vara förlovade fram tills dess att lagen ändrar sig. Vi kommer således inte att registrera partnerskap. Nu ska jag bara vänja mig vid orden "fästmö" och "blivande fru". Hädanefter tänker jag inte hänvisa till min fästmö och blivande fru med ordet "partner".
-
(Ringarna på bilden är inte våra förlovningsringar)

Upp- och nervända världen

Moderaterna är som en flaska klorin: mörkblå, frätande och farlig.
Eric Sundström

Jag var redan på dåligt humör när jag vaknade i morse, men när jag läser om kristdemokraternas tårtkalas på Drottninggatan igår, då de firade (!!!) vårdnadsbidraget, ville jag kräkas.
-
Sedan läser jag i Metro att moderaterna är sura över att förslaget med prideflaggor på SL-bussarna under Europride kom från en sosse. Moderaten Christer G. Wennerholm säger till Metro: Vi har varit överens över blockgränserna om att visa vårt stöd för Europride. Ja, det har vi, men Wennerholm kan väl ändå ge Lars Dahlberg cred för ett bra, konkret förslag?
-
Vi sossar gnäller inte över att moderaterna har snott hela vår idé med blå och röda staplar. Vi använde denna teknik för att visa på orättvisor.
-
Tror moderaterna (med sin von Oben-syn) att folket går på deras kampanj? På stationen Rådmansgatan, där jag klev av i morse, hade moderaterna fläkt upp två gigantiska affischer om Vårdslakt Stockholm. Den ena affischen visar en röd pil som pekar ner och under pilen står det
- 2 vårdcentraler. Den andra affischen visar en blå pil som pekar uppåt och under pilen står det + 40 vårdcentraler. Hur många köper det budskapet?! Vi vet vad som händer här i Stockholm! Vi vet hur många närakuter som läggs ner, hur mycket budgetpengar som vårdcentralerna har förlorat i och med Vårdslakt Stockholm.
-
Att moderaterna säger en sak här i Sverige, t.ex. "vi värnar den svenska modellen", "vi är för kollektivavtal", "vi är för den svenska arbetsrätten" och gör en helt annan sak när de sitter i EU-parlamentet, blev jag varse om i Bryssel och även igår när jag var på en regional konferens om EU.
-
Moderaterna använder sig utav EU för att rasera den svenska modellen! I Sverige är retoriken ljusblå, men i EU-parlamentet sitter banne mig de "gamla" moderaterna och de är mörkblå.
-

Ingår inte homosexuellas rättigheter i mänskliga rättigheter?

Sex riksdagspartier vill att avvisningarna av homosexuella till Iran måste upphöra (svt/opinion). Ett parti saknas. Gissa vilket.

Ett regnbågsförslag från socialdemokraterna i Stockholms läns landsting - Del II

Jag har tidigare publicerat ett pressmeddelande om detta, men idag damp det ner ytterligare ett pressmeddelande, som jag väljer att publicera i sin helhet:
-
Idag lägger socialdemokraten Lars Dahlberg fram en skrivelse till SL:s styrelse där han föreslår att alla innerstadsbussar i SL-trafiken ska köra med regnbågsflaggor under Europride i sommar.
—I år firar regnbågsflaggan 30 år som frihetssymbol och Stockholm står som värd för Europride. Jag tycker att det är självklart att vi ska fira det glädjande faktum att vi alla är unika och olika och visa upp Stockholm som en tolerant och öppen stad, säger Lars Dahlberg.

-
(För mer information kontakta Ida Strutt, pressekreterare 070-737 39 38)

Åtta steg eller ett sjumilakliv?

Idag presenterar socialdemokraterna, med Veronica Palm i spetsen, rapporten Åtta steg framåt för en modern och barnvänlig familjepolitik (SvD). Detta för att "visa alternativ till den borgerliga regeringens orättvisa politik" (läs vårdnadsbidrag och jämställdhetsbonus).
Fokus i rapporten ligger inom områdena: familjers ekonomi, jämställdhet och föräldrars arbetsslivsvillkor. Så vilka är de åtta stegen?

.
- En höjning av taket både i föräldrapenningen och i den tillfälliga föräldrapenningen.
- Underlätta för den ensamstående föräldern, medelst en särskild föräldrapenning när någon annan avstår från att arbeta och istället vårdar barnet i den sjuke förälderns ställe.
- Vardag-med-barn-tid. Tiden ska delas lika mellan föräldrarna och användas till ledigheter efter ordinarie föräldraledighet.
- Ett barnbidrag som går till alla barn, men går i riktningen mot ett barnbidrag delat mellan föräldrarna.
- Alternativ till den borgerliga regeringens jämställdhetsbonus, så att den blir tydligare och enklare.
- Öka tillgången på barnomsorg på obekväm arbetstid, d.v.s. kvällar, helger och nätter.
- Investera i förskolan (kvalitetssäkring, stärka uppdraget att ge alla barn en mer jämlik skolstart, personal med utbildning i barns språkutveckling).
- Flexiblare arbetstider ur ett arbetstagar- och föräldraperspektiv. Utveckling av jämställdhetsplaner på arbetsplatserna och ett arbetsmiljöarbete som tar sin utgångspunkt i småbarnföräldrars vardag.
- Inflytande över arbetstider.

.
En bättre uppställning av de åtta stegen hittar ni här.
-
Det blev inte så radikalt och nytänkande som jag hade hoppats på (se tidigare
inlägg). Jag är en stark anhängare av "nattis", det vill säga barnomsorg på obekväm arbetstid. Vidare anser jag att vi måste satsa mer på ensamstående föräldrar, en särskild föräldrapenning är ett steg på vägen, men vi måste underlätta ännu mer för denna grupp. Det är redan svårt för två föräldrar att få ihop ekonomin, men då delar de på hyra, tv-avgift, el, mat, bredbandsuppkoppling et cetera. En förälder betalar allt detta själv.
Att investera i förskola är bra, men det krävs inte bara personal med utbildning i barns språkutveckling, det krävs genuspedagoger om vi ska uppnå jämställdhet och bryta mot förlegade könsroller.
Flexiblare arbetstider, tillåtande arbetsliv, inflytande, ja det är vackra ord och här har fackförbunden en stor roll att spela. Ett tillåtande arbetsliv, i den bemärkelse att det inte ska vara skamligt att hämta sitt barn klockan 18:15? Nu pågår det en slags tävling, den mamma (ja, för det är fortfarande främst mamman) som hämtar sitt barn tidigast, är en bra mamma. Den som hämtar sitt barn sist, är en dålig mamma. Annars vet vi som förvärvsarbetar, att flexibla arbetstider och inflytande på sitt arbete är svårt, när man befinner sig långt ner i hierarkin.
Åtta steg framåt, men det krävs ännu fler steg. Kanske gå, där man aldrig gått tidigare? Bryta ny mark!

-
Att vårdnadsbidraget är förkastligt, är det fler än sossarna som tycker. Enligt en enkät (Kommunal) vill en stor majoritet av svenska folket hellre lägga pengar på förskolans kvalitet än på ett vårdnadsbidrag. 61 procent vill att skattepengarna ska användas till förskolan, mot en tredjedel som vill ha vårdnadsbidrag.

Det blåser äckliga vindar i Europa

Det som vi fasat över, kommer troligtvis att hända. Efter EU-valet 2009 kommer en av platserna i EU:s parlament att övertas av en sverigdemokrat. Han (ja, jag är övertygad om att det är en han) kommer att sitta där tillsammans med företrädare för dansk folkeparti och ultranationalister från Italien (läs tidigare inlägg om Italien här) och plötsligt kommer han att vara parlamentariker. I och med denna plats, bereds vägen till riksdagen. Lyckade resultat i kyrkovalet och EU-valet innebär klirr i kassan och dessa pengar kommer att användas till ett enda syfte - att passera 4%-spärren i riksdagen.
-
Propagandamaskineriet dras igång och tro inte att de är dumma och inte förstår vikten av propaganda. Det har några bloggare fått erfara när de skrivit om sverigedemokrater och andra högerextremister. Plötsligt fylls kommentatorsfälten med inlägg från dessa mörkermän. Flygbladen, som de delar ut, spär på folks rädsla och okunskap.
-
Vi måste bemöta dessa mörkermän. Bara för att vi blundar och ignorerar dessa, försvinner de inte, de snarare växer sig starkare. Vi måste ta striden med sverigedemokraterna!
-
Hur ska vi få medborgarna att gå och rösta i kyrkovalet och EU-valet? Hur skall vi få soffliggarna att inse att lågt valdeltagande gynnar dessa små, obskyra grupperingar?
-
Victor Bernhardtz har skrivit en bra krönika i Dagens Arena om samma ämne - Muslimer, flator och abortpiller.

Men i övrigt är det ingen skillnad...

Skatteverket kan göra undantag för äktenskap där den ena parten är minderårig och har gift sig utomlands men inte för homosexuella, det är upprörande säger Lars Gårdfeldt till SvD.
-
Javisst är det upprörande! Jag vill inte registrera partnerskap med min flickvän, jag vill gifta mig med henne! Jag vill inte att min flickvän ska bli min registerade partner utan jag vill att hon blir min fru. Därtill finns det skillnader rent juridiskt mellan partnerskap och äktenskap. Lars Gårdfeldt och hans man är gifta i Kanada, men i Sverige så är det aja baja, så får man inte göra. Att det finns dispensregler för giftermål med minderåriga, det är helt normalt i Sverige.
-


-
Via Eva-Lena Janssons blogginlägg hittar jag ett inslag från Gomorron Sverige ("spola fram" till 00:36), där socialdemokraten Johan Löfstrand debatterar med kristdemokraten Yvonne Andersson. Kristdemokraten kör med sina två mantra. Hur det skall komma en proposition från regeringen i höst, är för mig oförståeligt, med tanke på kristdemokraternas kategoriska nej i den här frågan, men justitieminister Beatrice Ask har ju lovat (SvD).
-
P.S. För er som inte sett Fucking Åmål - 30 år, med Suzanne Reuter och Ulla Skoog, gör det!

S-kvinnor är fortfarande radikala och nytänkande

På 1970-talet presenterade s-kvinnor rapporten Familjen i framtiden – en socialistisk familjepolitik. Den var radikal och nytänkande. Vissa delar i den, anses fortfarande vara radikala i vissa kretsar (och då menar jag även i vårt eget parti). Därför blir jag extra glad när jag läser SvD idag och artikeln S vill ha förlängd föräldraledighet:
-
I en rapport som offentliggörs på tisdag föreslår gruppen att föräldraförsäkringen byggs ut med ett nytt inslag: ”vardag-med-barn-tid”. Tanken är att dagens 13 sjukpenninggrundande månader ska utökas med ytterligare en månad, där hälften av tiden är öronmärkt för mamman och hälften för pappan. Men de nya dagarna ska bara kunna tas ut efter avslutad föräldraledighet.– Det som behövs är mer vardagstid efter det första småbarnsåret. Det är då man inte riktigt får livet att gå ihop, och vi ska för­söka hitta ett system för det här, säger Veronica Palm.
-
Jag blir otroligt nyfiken på den rapport som kommer att presenteras på tisdag! Jag känner dock starkt att det här ett steg i rätt riktning. Om vi var radikala på 70-talet är vi banne mig det nu också. Jag hatar vårdnadsbidraget, men nu har vi möjlighet att skapa en socialdemokratisk familjepolitik för 2000-talet som hjälper oss att lösa det så kallade livspusslet. Livspusslet är inget som borgarna har hittat på! Såväl sossar som TCO har diskuterat livspusslet långt innan borgarna snodde det begreppet.
-
Karin har bloggat om detta också.
-
Aftonbladet

Bloggabstinens

Hej, du trogna läsare! Du kanske undrar varför jag inte har bloggat på ett tag. Här kommer en (bort)förklaring:
-

Jag har varit i Bryssel på kurs (detta i egenskap av ombudskvinna för S-kvinnor, Stockholm). Det kan låta glassigt, men det var tre fullspäckade dagar. Därefter åkte jag till Vänersborg i tron om att vila upp mig efter några hektiska veckor i partiets tjänst, men även där var dagarna fyllda med aktiviteter.
-
När jag kom tillbaka till Stockholm, var det dags för nästa kurs, fortbildning för väktare. Tre intensiva dagar, såväl fysiskt som psykiskt. Jag trodde i min enfald att jag skulle orka gå på möten, jobba och blogga på kvällarna, men icke. Efter kvällsmaten, har jag somnat som en stock. Kursen avslutades igår, med praktiskt och teoretiskt prov. Alla kursdeltagare blev godkända.
-

I eftermiddag och i morgon är det styrelseöverläggning med S-kvinnor Stockholm och på söndag är det ytterligare ett möte som går i politikens tecken.
-

Jag har bloggabstinens! Det är så mycket jag vill blogga om, men jag har varken tid eller energi. Jag återkommer troligen på måndag, för då har jag möjlighet att blogga 11 timmar i sträck.
-
Jag vill dock passa på att rekommendera några blogginlägg:
Anders Löwdin skriver om folkpartiets skolbluff, Alliansfritt Sverige skriver om jordbruksminister Eskil Erlandsson, Eva-Lena Jansson skriver om socialdemokraternas jobbtoppmöte och In your face skriver om den obligatoriska a-kassan.
-
Till syvende och sist gillar jag namnet på en ny blogg - Proletärbella.

Hjärtlig jargong?

Jag minns en fest i Västerås med MUF i min tonår. Då spelade de Ultima Thule. Jag var också på Heimdahl någon enstaka gång och även där fanns "patriotiska tongångar". Nu läser jag i DN /SvD att Isak Bergdahl, ledamot i LUF:s styrelse, gjort hitlerhälsningen och sagt "Sieg Heil" när han såg två socialdemokrater. Till Politikerbloggen säger Bergdahl "Det var jävligt omdömeslöst. Jag vill helst glömma saken. Det var bara dåligt".
-
Idioti förekommer i alla partier. Anna Sjödin (s) kallade en ordningsvakt för "svartskalle" på fyllan och vägrade göra en pudel. När alkoholen går in, går vettet ur (fast det finns vissa som ser alkohol som ett sanningsserum). Bergdahl var också berusad när han använde “hjärtlig jargong”.
-
Alkohol kan inte ursäkta ett sådant omdömeslöst beteende. Om man vet med sig att man inte kan behärska alkohol, skall man hålla sig undan alkohol. Som ledamot för LUF, representerar han även sitt ungdomsförbund. Det är svårt att vara civil/privat och vara ute och festa i goda vänners lag. Det finns alltid risken att någon, som vet att du är medlem i en styrelse, ser dig och sprider det vidare. Än värre är om du bär partiets knappar, pins och t-shirts, då är du verkligen representant för ditt parti.

-
LUF:s ordförande Frida Johansson Metso säger till Politikerbloggen att det kan påverka Bergdahls politiska karriär. Tacka fn för det.

"Äktenskap är av hävd"

Äktenskapet är av hävd, och i de flesta länder, samlevnad mellan en kvinna och en man. Jag kan inte se varför det ska ändras.
Ett barn har rätt till sin biologiska mamma och sin biologiska pappa.
(Alf Svensson till SvD)
-
Om någon väckte Alf Svensson mitt i natten, tror jag att hans första två meningar skulle vara "äktenskap är mellan man och kvinna" och "för barnets bästa". Att inte SvD tröttnar på att publiceras dessa mantra om och om igen (läs tidigare inlägg om detta). Om Jesus hade levt idag hade han sagt "det var inte sååååååå jag menade. All kärlek är bra kärlek".

Cool generator för loggor

Så här roligt kan man ha med en generator, om man är uttråkad:

Lakritspuckens återkomst

Året var 1982 när Lakritspucken lanserades första gången (GB Glace). Jag var då 9 år gammal och stor lakritsälskare därmed stod jag också för merparten köpta lakritspuckar (en smärre hyperbol). 2008 är lakritspucken tillbaka och ingen kan glädjas mer över denna nyhet än jag.

Bra budskap

Via Alesia Gonchariks blogg hittar jag den här bilden:

Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull

... eller som den heter på svenska Indiana Jones 4 har världspremiär 22 maj. Jag älskar Indiana Jones-filmerna, men om någon frågar mig om Indiana Jones är en bra arkeolog är svaret nej. Ingen arkeolog i världen skulle bete sig som honom. Komma in i en grotta,roffa åt sig skatten och därefter springa för livet, eftersom tilltaget utlöst en fälla som gör att allt brakar samman. Vi arkeologer skulle bland mångt och mycket dokumentera platsen med tre olika kameror, teckna 100-tals ritningar i skala 1:20 eller 1:10, katalogisera fynden, lägga in allt i en databas, mäta allt med totalstation och till syvende och sist publicera utgrävningen i sju verk.
-
Nu har trailer 2 släppts. Den är maffig! Se den på
Indiana Jones officiella hemsida.
-
By the way... min flickvän ringde nyss och undrade över kopplingen mellan converse och socialdemokraterna. Hon ansåg det konstigt att jag bloggade om skor och vidare att jag borde hitta en koppling mellan socialdemokraterna och converse (då min blogg heter hbt-sossen). Nu skriver jag ytterligare ett inlägg, utan socialdemokratisk koppling, men för att göra min flickvän nöjd, så ska jag koppla det till socialdemokraterna:
-
22 maj är samma dag som hbt-sossarna har styrelsemöte. Jag måste genast kontakta presidiet och be dem flytta på mötet.

Jag och mina converse

Jag älskar mina converse. Jag har i nuläget endast två par - ett par St. Pauli-converse (svarta med vita dödskallar) och ett par kamouflage-converse. Nu har jag förälskat mig i ett nytt par, nämligen regnbågsconverse (se bilderna nedan)!
-
Precis som min bloggkollega bär jag mina converse till såväl kjol som byxor, även i finare sammanhang. Nu finns det dock ett aber - min nya förälskelse finns inte att köpa i en svensk skobutik. De ska finnas till försäljning i en engelsk skobutik på nätet, men jag hittar dem inte och det är så krångligt att beställa skor på nätet. Kan inte någon svensk skobutik ta in dessa konstverk?


En politisk supporter kan även påverka och förändra

Igår kritiserade Expressens ledare socialdemokraternas kampanj Bli supporter: Talande nog driver socialdemokraterna nu en kampanj på temat "supporter", vilken i sin utformning är oavsiktligt ärlig. Mona Sahlin vill gärna ha en hejaklack på läktaren, men inte låta fotfolket vara med i matchen om vilka som ska leda och företräda partiet. Expressen har dock fel:


Dock håller jag med Expressen som efterlyser internetröstning för medlemmarna. I Danmark valdes socialdemokraternas partiledare Helle Thorning-Schmidt till partiordförande via en internetomröstning mot Frank Jensen. De nya medierna är ett ypperligt sätt för interndemokrati. Det är viktigt att ge medlemmarna större inflytande och det är just det som supporterkampanjen går ut på.

I de politiska partierna talas det ibland om aktiva och passiva medlemmar. Jag gillar inte den uppdelningen. Att ta steget och bli medlem i ett parti är inte en passiv handling. Det är i högsta grad ett tydligt ställningstagande.

Att inte dyka upp på ett medlemsmöte eller sitta i styrelser eller arbetsgrupper, innebär inte att medlemmen är passiv. Man kan påverka och förändra på andra sätt. Om den "passiva" medlemmen sitter i fikarummet på sin arbetsplats och talar politik, kan det ha större genomslagskraft, än att närvara på ett medlemsmöte. Begreppet supporter gör att vi nu kan sluta tala om "passiva" och "aktiva" medlemmar.

Erik Laakso skriver på sin blogg: Expressen menar att supporterkampanjen är ett sätt för att försöka få löst folk att hålla sig på läktaren utan att ge sig in i matchen på allvar. Men till skillnad från sportens värld så kan en politiskt supporter precis när som helst faktiskt ge sig in i matchen och bli spelare själv. Det måste väl ändå vara ett hyggligt bra sätt att ge tillträde till interndemokratin?

En politisk supporter kan även påverka och förändra!

Varför är du så tyst folkhälsominister Maria Larsson?

AIDS I SIFFROR:
26 MILJONER DÖDA HITINTILLS
33 MILJONER HIVSMITTADE, VARAV 22 MILJONER I AFRIKA
4500 HIVSMITTADE I SVERIGE
541 SMITTADES AV HIV 2007 I SVERIGE. DEN HÖGSTA SIFFRAN SEDAN 1986
-
I februari 2008 redovisade Smittskyddsinstitutet en alarmerande ökning av nysmittan av hiv i Sverige. Vår folkhälsominister Maria Larsson har varit oroväckande tyst i denna fråga. I en interpellationsdebatt mellan Larsson och Börje Vestlund i april i år, hänvisade hon till den nationella strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar som beslutades av riksdagen våren 2006. Min fråga till Maria Larsson och regeringen är Vad gör ni konkret?! Kampanjer? Information? Översyn av smittskyddslagen?
-
I en artikel i Aftonbladet idag målas en dyster bild upp. Människan ser ut att ha förlorat den 25-åriga kampen mot aids. Smittan ökar dramatiskt i Afrika, Kina, Indien och Ryssland men även i ett litet land som Sverige. Maria Larsson kan inte fortsätta vara tyst i den här frågan. Aids och hiv försvinner inte av tystnad.

Stockholm med omnejd endast för de rika

"Vi behöver en större uppblandning av boendeformerna", sa Mikael Söderlund till Svenska Dagbladet i lördags. För moderaterna betyder det sällan fler hyresrätter i rikare stadsdelar.
Statistiken talar samma språk som min promenad. Andelen nya hyresrätter i huvudstaden faller snabbt. Söderlunds "uppblandning" är nyspråk för att bara den som har råd med en bostadsrätt ska kunna bo i Stockholms stad.
-
Mats Engström skriver på Aftonbladets ledarsida om ett Stockholm i förändring. Förändring i den bemärkelse "till det sämre". Hyresrätter försvinner i rasande takt till förmån för bostadsrätter.
-
Mikael Söderlund (m) erkänner till SvD att han inte har någon "riktig koll" på fördelningen mellan bostads- och hyresrätter i den nya bebyggelsen. Han slänger ur sig: Men min erfarenhet är att det brukar vara cirka 30-35 procent hyresrätter. Fel! Fel! Fel! Hyresrätternas andel av markanvisningarna har gått från 34 procent 2006 till 16 procent 2007.
-
Det borde vara fastställt i lag hur stor del av bostadsbeståndet som ska vara allmännytta och hur stor del som får vara bostadsrätter. Liberaler motsäger detta och de gör det med darr på stämman. Om det bryr jag mig inte, jag bryr mig mer om alla dem som kommer att få betala för denna bostadsbubbla när den spricker, för spricker gör den förr eller senare som ett troll i solsken, skriver Jinge och han har rätt. Bostadsbubblan kommer att spricka.
-
Nu bygger den kooperativa bostadsjätten HSB lyxlägenheter på Gärdet. En fyrarummare kommer att kosta 12 miljoner (Dagens PS). Folkrörelsen HSB har således också gett sig in i denna vansinneslek.
-
Du äger ju din bostadsrätt, säger borgarna. Är det verkligen jag som äger bostadsrätten, eller är det banken? Är min bostadsrätt verkligen en investering när priset på den sjunker?
-
Jag älskar att hyra. Jag och min flickvän har börjat prata om att flytta ihop. Vi vill bo söder om söder och det enda alternativet som finns då är bostadsrätt. Vi är således beroende av bankens välvilja.
-
Min förhoppning är att om/när socialdemokraterna återigen är i regeringsställning, ändrar nuvarande lagstiftning kring hyresrätt och allmännyttan. Vidare att det satsas pengar på att bygga nya hyresrätter.
Teckning: Robert Nyberg

Nyckelskramling är en bra protest

HBT-socialdemokraterna var inbjudna av Eskilstuna AK för att delta i Springpride. Det var en oerhört bra stämning i Eskilstuna. En regnbågsbanderoll hängde ner från ABF-huset och det var underhållning på torget. Mycket folk hade samlats.
-
Vid 12-snåret började mobiltelefoner att ringa. Nynazister var på väg för att störa den kommande prideparaden. Denna nyhet spred sig som en löpeld bland människorna. En snabb mobilisering och så stod vi där med nycklar för att protestera mot dessa mörkermän. Att inte provocera med ord och våld, utan "bara" skramla med nycklar är en mycket bra protestform, som borde anammas av alla kommuner i Sverige. Nyckelskramling mot rasism! Nyckelskramling är förresten inte någon ny företeelse, utan har faktiskt anammats av andra kommuner innan.
-
Paraden var mycket lyckad. Det var helt underbart att tåga i en prideparad i Eskilstuna.
-
Hur gick det då med nynassarna? 26 (av cirka 30-40 stycken) avlägsnades av polisen.
-
För mer läsning: QX.se (Foto: Ola Hassbring/QX)

Vägra göra om dig - eller "du får göra om dig om du vill och behöver"?

Idag ska jag återigen till RFSL:kongressen. Istället för min t-shirt med mångfaldsrosen, hade jag tänkt ha min tjockrosa t-shirt från Avantgarde/S-kvinnor med texten Vägra göra om dig. Att vägra göra om sig, är ett budskap som säger att du är bra som du är, du behöver inte göra om dig
-
Fast alldeles nyss kom jag att tänka på de transpersoner som närvarar på kongressen. Hur uppfattar de budskapet? Vägra könskorrigera dig? För att inga missförstånd skall uppstå, kanske jag bör välja S-kvinnors t-shirt Rör inte min syster (men den texten går ju också att missuppfatta).

Personliga reflektioner kring Första maj

Igår tågade jag med S-kvinnor, Stockholm. Jag fick till och med vara banderollbärare (vilket var mäktigt). Framför oss gick fanbärare - ett hedersuppdrag som man inte lämnar ifrån sig i första taget. Majoriteten av dessa var män och medelåldern runt 107. En fanbärare orkade inte hela vägen, utan avvek efter mindre än halva. Det fick mig att tänka på en intervju med Mona Sahlin: Bara det att jag själv tillhör de yngre i partiet säger en hel del, säger vår partiordförande 51 år. Blåsorkestrar spelade Internationalen om och om igen.
-
Bakom oss hörde jag hbt-sossarna. De åkte lastbil och de spelade världsmusik, schlager, ja en salig blandning... mer pride på första maj! De som åkte på flaket, berättade för mig hur uppskattat pridetemat var bland åskådarna (se även QX.se)
-
Precis innan Kungsgatan stod ett gäng moderater med blå ballonger och skrek. Kriget om mediautrymmet, innebär att även borgarna tagit till sig denna dag.
Magnus Andersson säger 1 maj tillhör arbetaren — inte socialdemokraten och han har rätt. Det är arbetarens dag, men vem är egentligen arbetare i dagens Sverige (inte fan är det det "nya" arbetarpartiet)? Vi har inte monopol på denna dag (det har nämligen alla arbetarepartier och fackföreningar). Att borgarna är synliga denna dag, beror blott och bart på media och den genomslagskraft denna dag har i media (Att Aftonbladet väljer att publicera en artikel av Per Schlingmann, är för mig oförståeligt).
-
Vi ser samma sak ske med Pride. För några år sedan var endast Mona Sahlin och Gudrun Schyman synliga under priden. Nu ser vi alla partier (utom kd) vara representerade under priden. Borgerliga ministrar går numer i paraden.
-
Detta är ett utslag av borgarnas historielöshet. Det tyder på en djup respektlöshet för 1 maj! Tillbaka till skolbänken och plugga historia!

I morse såg jag ett inslag från Uppsala. Kristdemokraterna hade förlagt sitt tåg dit. Förståeligt, med tanke på att Uppsala är Livets Ords starka fäste. Alf Svensson och Siwert Öholm tågade. Familjen var temat för kristdemokraterna. Det bjöds på tårta och hoppborg för de små.

När Svensson intervjuas i TV4, frågar journalisten om Svensson menar alla familjer, även samkönade? Svensson duckade klumpigt för den frågan och började tala om äktenskapet. "Äktenskapet är för man och kvinna"-mantrat upprepades och därefter talade han om familjer över generationsgränser.

Carin Jämtin och Thomas Östros hade som vanligt noll karisma. De är duktiga politiker, men de är bleka och de är inga bra talare.

Jag såg även delar av Mona Sahlins tal. För ovanlighets skull var även hon blek. Då var hon bättre tidigt igår morse när hon träffade några SSU:are i Göteborg. Journalisten frågade vad hon ansåg om att även borgarna tagit till sig 1 maj, då svarade hon att de borde välja 1 april i stället. Återigen tog hon upp könsneutrala äktenskap.

Jag håller med Birger Schlaug, när han efterlyser drömmar i politiken.

På kvällen gick jag på LO:s och ABF:s fest på Street. Det var jättekul! Dock gick jag och min flickvän hem tidigt. Hon, för att hon var tvungen att arbeta och jag, för att jag har en fullspäckad helg framför mig. I eftermiddag drar RFSL:s kongress igång, där vi hbt-sossar ska närvara och vidare är vi inbjudna av arbetarekommunen i Eskilstuna för att delta i Eskilstuna Spring Pride imorgon.

1 maj en pampig upplevelse, men den slår inte riktigt prideparaden.

DN